Parkolás

Így működik a parkolás

Díjak (várakozási díj, bérletek)

Díjövezetek

Mobilparkolás

GYIK

Jogszabályok, rendeletek

Így működik a parkolás

Díjak (várakozási díj, bérletek)

Díjövezetek

Mobilparkolás

GYIK

Jogszabályok, rendeletek

Elektronikus ügyintézés – Pótdíj megfizetése

Pótdíj megfizetéséhez kattintson az E-ügyintézés zöld színű gombra

Pótdíj kiszabásának okai

Az önkormányzati rendelet értelmében a használó a fizető várakozási területeket az alábbiak szerint veheti igénybe:

  • jegykiadó automatából készpénzzel, bankkártyával vagy chipkártyával vásárolt parkolójeggyel,
  • előre vásárolt vagy váltott bérlettel, valamint elektronikus bérlettel,
  • mobiltelefonos díjfizetéssel,
  • mozgáskorlátozott igazolvánnyal.

Ha a használó parkolójegyet azért nem tud vásárolni, mert a jegykiadó automata, a bankkártya-olvasó vagy a fizetésre szolgáló chipkártya-rendszer meghibásodott, köteles másik jegykiadó automatánál jegyet vásárolni.

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy nem mentesít a díjfizetési kötelezettség alól, ha a használó a várakozás időtartama alatt a járműben tartózkodik.

A parkolójegyet és a rendszám megjelölése nélküli parkoló bérletet a járműben az első szélvédő mögött a műszerfalon, vagy az első szélvédő belső oldalára rögzítve úgy kell elhelyezni, hogy kívülről jól látható és ellenőrizhető legyen. Amennyiben nincs a szélvédő mögött a műszerfalon parkolójegy, vagy a jegy érvényessége nem ellenőrizhető, úgy a közterület-felügyelő az önkormányzati rendelet értelmében pótdíjat szab ki.

Az önkormányzati rendelet szerint a mobiltelefonos díjfizetést a parkolás megkezdését követően azonnal el kell indítani, a járművet csak a visszaigazoló SMS megérkezését követően lehet a parkolóban hagyni. Gyakran előfordul, hogy a mobilparkolás elindítása nem a gépkocsinál történik, hanem lényegesen később, esetleg akkor, mikor már folyik a gépkocsi ellenőrzése. Szintén gyakori probléma, hogy a gépkocsivezető nem várja meg a visszaigazoló SMS üzenetet, mely nélkül nem indul el a parkolás, illetve nem olvassa el figyelmesen a visszajelző üzenetet, mely akár rendszerhibáról is adhat tájékoztatást. Ilyen esetben a parkolási díjat más módon kell megfizetni. Ha a közterület-felügyelő részére a mobiltelefonos rendszertől történő adatlekérdezés alkalmával az a visszajelzés érkezik, hogy az adott rendszámú gépkocsira nincs elindított parkolás, akkor pótdíj kiszabására kerül sor.

A mozgáskorlátozott igazolványt a járműben az első szélvédő mögött a műszerfalon, vagy az első szélvédő belső oldalára rögzítve úgy kell elhelyezni, hogy kívülről jól látható és ellenőrizhető legyen. Amennyiben az igazolvány érvényességi ideje bármilyen okból nem ellenőrizhető – pl.: az igazolvány leesett, vagy érvényességi ideje takarásban volt, vagy nem az érvényességi időt tartalmazó oldalával felfelé helyezték ki –, vagy az igazolvány érvénytelen, a közterület-felügyelő pótdíjat szab ki.

Pótdíj megfizetése

Az önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése szerint: „A várakozási terület jogosulatlan használatáért a közterület-felügyelő a Kkt. 15/C. § (1) bekezdése szerinti várakozási díjat és 15/C. § (2) bekezdése szerinti pótdíjat szab ki”.

A pótdíj megfizethető csekken, átutalással, vagy ügyfélfogadási időben a Kecskeméti Városrendészet ügyfélszolgálati irodájában készpénzzel vagy bankkártyával, illetve online bankkártyás fizetéssel.

A pótdíj befizetése csak a pótdíj kiszabásától számított 15 napon belül lehetséges. Ezt követően – megbízási szerződés alapján – az EPC Hungary Kft. jár el az adminisztrációs költségekkel növelt pótdíj behajtása vonatkozásában.

A Kecskeméti Városrendészet 2017. október 1. napjától az elektronikus pótdíjfizetés lehetőségével (a továbbiakban: E-ügyintézés) bővítette weboldalát. Az online felületen a pótdíj befizetésének módja egyszerű, az adatok megadása után a fizetés bankkártyával történik. Az alábbi „Elektronikus ügyintézés” linkre kattintva léphet az E-ügyintézés felületünkre:

Elektronikus ügyintézés

Mentesülés a pótdíj megfizetése alól

A jármű üzembentartója mentesül a pótdíj megfizetése alól, ha

  • a pótdíj kiszabását megelőző két éven belül az általa üzemeltetett jármű vonatkozásában a díjköteles várakozóhely használatára vonatkozó szabályok be nem tartása miatt pótdíjat nem szabtak ki;
  • a kérelmező érvényes parkolójeggyel igazolja, hogy a fizető várakozóhelyet jogszerűen vette igénybe, amennyiben a kérelmező által vásárolt parkolójegy érvényességének kezdő időpontja és az ellenőrzés megkezdésének időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő;
  • a kérelmező mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezik;
  • mobiltelefonos díjfizetés esetén, ha legfeljebb egy karakter eltérésig téves rendszám került feltüntetésre, és a kérelmező a jogosultság megvásárlását visszaigazoló SMS-sel igazolja, hogy a fizető várakozóhelyet jogszerűen vette igénybe,

Nyomtatvány

Pótdíj megfizetése alóli mentesülés

A gépjárművezető a pótdíj megfizetése alóli mentesülést az alábbi KÉRELEM kitöltésével kezdeményezheti:

Megszakítás