MOBILPARKOLÁS

 

MOBILPARKOLÁS


ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÁS

 

MOBILPARKOLÁS

ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÁS

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozási területeken a közúti járművel történő várakozási közszolgáltatásokról és a várakozóhelyek rendeltetéstől eltérő használatáról szóló 8/2016. (IV.28.) önkormányzati rendeletének 5. § (11) bekezdésének értelmében a mobiltelefonos díjfizetést a parkolás megkezdését követően azonnal el kell indítani, a járművet csak a visszaigazoló SMS megérkezését követően lehet a parkolóban hagyni.

Ezúton tájékozatjuk továbbá a gépjárművezetőket, hogy Kecskemét közigazgatási területén lévő, díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozási területeken történő parkolás vonatkozásában 3,5 tonna össztömeget és 5 méter hosszúságot meg nem haladó tehergépkocsi esetén is tehergépkocsira vonatkozó mobilparkolást kell indítani.

A Kecskeméti Városrendészet által üzemeltetett területeken előzetes regisztráció nélkül, illetve előzetes regisztrációval fizethet mobiltelefonjával.

A nemzeti mobil fizetési rendszerről szóló 2011. évi CC. törvény (Nmfrtv.) 2.b §-a értelmében a közúti közlekedésről szóló törvény szerinti várakozási (parkolási) közszolgáltatás mobilfizetési úton történő értékesítése 2014. július 1. napjától kezdődő hatállyal kizárólag a nemzeti mobil fizetési rendszeren keresztül értékesíthető. A nemzeti mobil fizetési rendszer működtetésére a Kormány vonatkozó rendeletével a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-t jelölte ki.

Parkolóhelyeinken a mobilparkolási rendszert a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. üzemelteti, így ezen parkolóhelyek használatáért csak a Nemzeti Mobilfizetési Zrt-n keresztül lehet mobiltelefonnal fizetni.

A díjfizetés tehát a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. közreműködésével mobilszolgáltatójának (pl.: Telenor, Telekom, Vodafone) rendszerén keresztül történik, így amennyiben technikai probléma lépne fel, úgy kérjük, hívja saját mobilszolgáltatóját (pl.: Telenor, Vodafone, T-Mobile) az ingyenes ügyfélszolgálati számán.

A további részletekről többek között a Telenor (1220), a Telekom (1414) és a Vodafone (1270) ügyfélszolgálatán, illetve a www.nemzetimobilfizetes.hu oldalakon tájékozódhat.

MOBILPARKOLÁS INDÍTÁSA ÉS LEÁLLÍTÁSA

A parkolási folyamat során SMS-ben kell megadnia azt a rendszámot, amelyre parkolni szeretne (pl.: személygépkocsi: ABC123; tehergépkocsi: ABC123,T).

Kérjük, figyeljen a rendszám helyes megadására, illetve arra, hogy 3,5 tonna össztömeget és 5 méter hosszúságot meg nem haladó tehergépkocsi (kisteherautó) esetén is tehergépkocsira vonatkozó mobilparkolást kell indítania.

Tehergépkocsira történő mobilparkolás: a parkolás indításakor a rendszám után vesszőt, majd T betűt kell beírni. Például: ABC123,T

Felhívom szíves figyelmét, hogy amennyiben a rendszámot elüti, vagy 3,5 tonna össztömeget és 5 méter hosszúságot meg nem haladó tehergépkocsi esetén tehergépkocsi helyett személyautóra indítja a mobilparkolást, úgy pótdíj kerül kiszabásra.

Kapcsolódó oldalak:

https://www.nemzetimobilfizetes.hu/articles/view/parkolasi-utmutato-ugyfeleink-reszere

https://www.nemzetimobilfizetes.hu/articles/view/parkolas-zonak

http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/mobil/kapcsolodo-szolgaltatasok/mobilvasarlas/mobilparkolas

https://www.telenor.hu/szolgaltatas/mobilvasarlas/mobilparkolas

http://www.vodafone.hu/lakossagi/telefonok-tarifak/szolgaltatasok/mobilvasarlas/mobilparkolas

TARIFA KIVÁLASZTÁSA, FIZETENDŐ DÍJ KISZÁMÍTÁSA, ZÓNASAJÁTOSSÁGOK FIGYELEMBE VÉTELE

A NMFR parkolási zónánként nyilvántartja az alkalmazandó díjtételeket (tarifát) és az ahhoz tartozó kiegészítő információkat (pl. üzemidő, időkorlátozás).

A szolgáltatás indításakor megadott zóna (az ahhoz tartozó díjak), illetve a várakozási időtartam alapján a rendszer kiszámítja a várakozási díj, a továbbértékesítési díj, valamint a kényelmi díj összegét.